Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj 2020. godineDr. sc. Dragutin Matak, tajnik Udruge


Na početku godine tradicionalno obilježavamo međunarodni Dan vjerske slobode. U Hrvatskoj je u povodu toga dana održana svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, 26. siječnja 2020. I ovaj put sjednica je održana u prelijepoj auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. Okupilo se više od stotinu prijatelja i podupiratelja vjerske slobode i naše Udruge. Ovogodišnje geslo je bilo: “Dobročinstvom usrećimo drugoga”.

20210126-predsjedavajuci.jpg
20210126-marinovic_1.jpg 20210126-raffai.jpg 20210126-hor.jpg 20210126-svi.jpg 20210126-gosti.jpg 20210126-celnici.jpg 20210126-svi_1.jpg

Nakon otpjevane himne Republike Hrvatske u izvođenju školskog zbora Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu, svečanu skupštinu otvorio je predsjednik skupštine Udruge, ravnatelj te gimnazije, Slobodan Lalić.
Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, pozdravio je skup i uputio nekoliko prigodnih riječi te istaknuo važnost širenja zajedništva na svim područjima ljudskog djelovanja. Dr. Boras je i sâm član Udruge za vjersku slobodu i revno je podržava i pomaže.
Uručenje priznanja laureatima najavio je predsjednik Glavnog odbora Udruge, Željko Mraz. Ove godine prepoznali smo primjereno i angažirano djelovanje u vezi s vjerskom slobodom četvero kandidata.
Prva je dr. sc. Dinka Marinović Jerolimov, koja je diplomirala sociologiju i pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu pohađala poslijediplomski studij te magistrirala, a zatim i doktorirala iz područja sociologije religije. Koautorica je zapažene knjige Vjerske zajednice u Hrvatskoj, kojoj je nakladnik Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj i Prometej iz Zagreba, objavljene 2008. godine.
Dr. sc. Ana i mr. sc. Otto Raffai katolički su teolozi i treneri s višegodišnjim iskustvom u edukacijama za nenasilno djelovanje s interkulturalnim, interreligijskim i internacionalnim ciljnim skupinama. Odgovorni su za udrugu RAND. Ana je godinama mirovna aktivistica i predavačica u Centru za mirovne studije. Oboje godinama vode mirovne seminare za pripadnike vjerskih zajednica.
Posljednji laureat bio je i glavni govornik na skupštini, Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj i ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu od 2015. godine. Njegov rad na području međureligijskog dijaloga vidljiv je u svim segmentima. Potpredsjednik je Svjetske konferencije religija za mir, od 1999. godine predstavljajući Hrvatsku te član uredništva njezinog časopisa Mirotvorni izazov. Svojim neumornim javnim nastupima u zemlji i u inozemstvu promiče vjersku slobodu i vjerska načela.
U svojem govoru ef. Arslani je naglasio: “S obzirom na činjenicu da svi pokazatelji kojima raspolaže međunarodna zajednica ukazuju na to da će globalne migracije nastaviti označavati našu budućnost, od nas se očekuje da ne budemo indiferentni, nego da imamo osjećaj solidarnosti i suosjećanja jednih prema drugima, a to danas posebno vrijedi za izbjeglice i migrante. Ne smijemo iznevjeriti i izdati čovjeka, niti ga ostaviti kad mu je pomoć potrebna te okrenuti glavu na drugu stranu, kao da nas se ne tiče njegova nevolja. Naprotiv, svaki ljudski problem moramo prihvatiti kao da je i naš problem. Ukoliko želimo da nam Bog bude u pomoći, moramo pomoći svojem bratu. Naša je uloga da ovaj dekadentni humanizam, kojemu svjedočimo, pretvorimo u solidarni humanizam, koji je nužan za cjeloviti ljudski razvoj i istinski napredak čovječanstva u mirotvorstvu, bratstvu i očuvanju prirode i svega onoga što je Svemogući Bog stvorio. Ovo je povijesna prilika globaliziranja bratstva, solidarnosti i ljubavi, u kojoj – kako papa Franjo kaže – treba aktivno sudjelovati.” (Cijeli govor možete pročitati u ovom broju časopisa Vjerska sloboda)
Zbor Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu ponovno nas je oduševio poznatom pjesmom Stevana Mokranjca, “Tebe pojem, Tebe blagoslovim.”
Uslijedili su pozdravi gostiju skupštine:
U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, i predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića, pozdrave je uputio akademik Zvonko Kusić. Pismenom porukom pozdravio nas je hrvatski veleposlanik u Islamskoj republici Iran, njegova Ekselencija dr. Drago Štambuk: “Hvala Vam, poštovani gospodine Matak, na pozivu hvalevrijednom događaju. Nažalost, daleko sam, već godinu dana u Teheranu, kao veleposlanik Republike Hrvatske, pa nisam u mogućnosti prisustvovati, no želim Vam uspješnu skupštinu. Srdačno.” Zatim je pozdrave uputio Gospodin Saeid Khalouzadeh, otpravnik poslova Veleposlanstva Islamske Republike Iran. U ime Grada Zagreba, pozdrave gradonačelnika Milana Bandića prenio je gospodin Jurica Gregurić, savjetnik za vjerske zajednice. Tada nas je pozdravio novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, njegova Ekselencija nadbiskup Giorgio Lingua. U ime kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, pozdravio nas je biskupski vikar za pastoral, preč. Marko Kovač. Srdačne pozdrave uputio nam je dr. sc. Porfirije Perić, episkop Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pozdravio nas je i nekadašnji laureat, akademik Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Pozdravi gospodina Luciana Moše Prelevića, rabina Židovske općine Zagreb i cijele Republike Hrvatske uvijek su živopisni. Još su pozdrave uputili i izrazili želje za uspješno djelovanje Udruge pastor Ivica Horvat, predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, gospodin Stojan Manevski predstojnik i okružni starješina Novoapostolske Crkve u Republici Hrvatskoj, pastor Slobodan Bobo Marčeta, Predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve i Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Hrvatskoj.
Skupština je završena pjesmom Stevana Hristića, “Svjati Bože”, koju je otpjevao Zbor Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu.
Prigodne riječi za kraj skupštine uputio je Ivan Markešić, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i član Glavnog odbora Udruge.
Uslijedilo je druženje uz čaj, sokove, kavu i grickalice, na čemu hvala Sveučilištu u Zagrebu. Nazočnima smo podijelili novi broj časopisa Vjerska sloboda.

20210126-slika_na_naslovnici.jpg