Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Znanstvena konferencija u Španjolskoj promiče snošljivost prema vjerskim manjinama20140202-konf_u_spanjolskoj.jpg

ANN / Darko Kovačević

Znanstvenici, politički i vjerski vođe raspravljaju o pravima i odgovornostima vjerskih manjina na prvoj Međunarodnoj konferenciji o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama. Skupu su se pridružili studenti prava sa Sveučilišta Complutense u Madridu koje je bilo domaćin ovog okupljanja. [fotografija AIDLR]

Pobornici vjerske slobode u Europi nadaju se kako će ta znanstvena konferencija koja je održana prošlog tjedna u Španjolskoj dovesti do većeg priznavanja vjerske slobode manjinskim vjerama u državi i u okolnim državama.


Međunarodna udruga za obranu vjerske slobode (AIDLR ”“ International Association for the Defense of Religious Liberty) te Institut za ljudska prava održali su u razdoblju od 17. do 20. siječnja na najuglednijem javnom sveučilištu prvu Međunarodnu konferenciju o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama.

Skup je privukao desetke vodećih znanstvenika, političara i odvjetnika ”“ između ostalih i adventista ”“ na kampus Complutens sveučilišta u Madridu koje je osnovano prije sedam stoljeća.

U svom izlaganju na konferenciji, Alexy Koshemyakov, predsjednik Ureda za nacionalne manjine i nediskriminaciju u Vijeću Europe u Strasbourgu, predložio je osnivanje posebne institucije u Europi koja će se baviti problemima vjerske slobode.

Isto tako je dao i pregled postignuća u međuvjerskom dijalogu u Europi.

”Možda će ovo otvoriti vrata da jednoga dana slavimo i dan vjerske slobode u državi“, rekao je John Graz, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu.

Poslijepodnevnim raspravama pridružilo se i stotinjak studenata sa Studija prava na Complutens sveučilištu u Madridu koje je bilo i domaćin zbivanja.

Veći dio konferencije bio je posvećen pronalaženju odgovarajuće ravnoteže između potreba vjerskih manjina i potreba šire društvene zajednice.

Dr. Jeremy Gunn, profesor Međunarodnih studija na sveučilištu Al Akhawayn u Maroku, rekao je da se neki od ”najvećih nesporazuma“ događaju unutar, a ne izvan vjerskih skupina stoga što među vjerskim sektama postoji borba za prevlast.

”Čak i unutar religija postoje manjine“, rekao je Gunn. ”Snošljivost i poštovanje moraju biti temeljne vrijednosti svake skupine.“

Sudionici su raspravljali o načinima na koje vlade, vjerske skupine, akademski krugovi i građansko društvo mogu unaprjeđivati i štititi vjersku slobodu.

Belen Alfaro, glavni veleposlanik UN-ova Saveza civilizacija, naglasio je potrebu za ”kulturom mira koja se dijalogom bori protiv nesnošljivosti.“