Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Kanadski ministar vanjskih poslova promiče vjersku slobodu


29. svibnja, 2012., Washington D.C.
20120608-canada_minster_foreign_aff.jpg
Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird bio je glavni govornik na desetoj godišnjoj radnoj večeri za vjersku slobodu, 24. svibnja 2012., koja je ujednila vođe i službenike iz diplomatske zajednice Washington D.C.-a, vladine agencije, vjerske skupine i organizacije koje zastupaju vjersku slobodu kao “kamen temeljac ljudskih prava”.
U podužem i na na trenutke vrlo dirljivom govoru, ministar John Baird dotaknuo se kanadske predanosti promicanju ljudskih prava kroz vanjsku politiku Federacije Kanade, kao i svojeg osobnog uvjerenja da obrana slobode zahtijeva volju za djelovanje, bez obzira na cijenu.

Baird je također govorio o nevoljama vjerskih manjina diljem svijeta, rekavši da se vjerska sloboda i dalje prečesto “mjeri prolivenom krvlju i izgubljenim životima”.

Ovu radnu večeru, koja se smatra jednim od glavnih godišnjih događaja u Washingtonu kad je u pitanju vjerska sloboda, organiziralo je Kanadsko veleposlanstvo, a sponzorirali su ga Crkva adventista sedmog dana, Međunarodna udruga za vjersku slobodu, Sjevernoamerička udruga za vjersku slobodu i časopis Liberty. Događaj slavi vjersku slobodu i odaje počast pojedincima iz cijelog svijeta koji rade na zaštiti i promicanju ovog osnovnog ljudskog prava.

Više od 150 ljudi sudjevalo je na ovogodišnjoj večeri, uključujući i veleposlanike iz sedamnaest zemalja, predstavnike Bijele kuće iz Ureda za odnose s javnošću, te predstavnike Državnog tajništva SAD-a iz Ureda za međunarodnu vjersku slobodu. Dan Jackson, predsjednik Adventističke crkve u Sjevernoj Americi, pomolio se u ime svih i rekao da adventisti gaje nepokolebljivu predanost obrani vjerske slobode za sve ljude, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

U svom govoru Baird je upozorio da borba za zaštitu vjerske slobode “nije rasprava o nečem apstraktnom”. Naveo je primjere nedavnog ubojstva stotinâ kršćana u sjevernoj Nigeriji od strane vjerske ekstremističke skupine Boko Haram, kao i utjecaja takozvanog “zakona protiv bogohuljenja” u nekim državama, uključujući Pakistan i Iran, koji ograničavaju aktivnosti vjerskih manjina. Također je upozorio na borbe Baha’ija, ahmedijanskih muslimana, koptskih kršćana, rimokatolika, budista i drugih, koji doživljavaju diskriminaciju – ili gore od toga – i to od strane svojih vlasti.
Okupljeni su ustali plješćući nakon što je Baird prisegnuo da Kanada neće biti samo posvećeni partner u promicanju ljudskih prava, već takav partner koji će “predvoditi svojim primjerom”.

Baird trenutno radi na osnivanju Kanadskog ureda za međunarodnu vjersku slobodu koji će “promicati i štititi slobodu religije i vjerovanja, u skladu s temeljnim kanadskim vrijednostima kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina zakona”.

Dva branitelja vjerske slobode primili su počast na radnoj večeri. Richard Land, predsjednik Komisije za etiku i vjersku slobodu Južnobaptističke konvencije, primio je Državnu nagradu za mnoge godine rada kao ključni glasnogovornik za pitanja vjerske slobode koja je iznosio pred Kongres SAD-a i medije. Kanadski odvjetnik Gerald Chipeur primio je Međunarodnu nagradu za svoje napore u promicanju vjerske slobode kroz svoje pisanje i rad u Kanadskoj odvjetničkoj komori i Međunarodnoj akademiji za slobodu religija i vjerovanja. Chipeur se često pojavljuje u Vrhovnom sudu Kanade i drugim kanadskim sudovima kako bi vodio sporove u vezi sa slučajevima usmjerenim na ustavna pitanja i ljudska prava.
Nakon završetka ovog događaja je Dwayne Leslie, ravnatelj zakonodavnih poslova Adventističke crkve, opisao ovu večeru kao “jednu od najuspješnijih ikada” po pitanju dosezanja diplomatske zajednice, vodećih mislioca u Washingtonu i uspostavljanju novih dragocjenih odnosa.

Leslie je bio, zajedno s Melissom Reid, izvršnom ravnateljicom Sjevernoameričke udruge za vjersku slobodu (NARLA), jedan od glavnih organizatora događaja. “Ovogodišnja radna večera pružila nam je neprocjenjivu priliku da podignemo svijest o snažnoj posvećenosti Adventističke crkve zastupanju slobode savjesti”, rekao je.

John Graz, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu i ravnatelj Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu Adventističke crkve, govorio je na početku večeri, opisujući rad svoje organizacije diljem svijeta u stvaranju potpore vjerskoj slobodi putem kongresa, simpozija, obrazovnih događaja i festivala.

Govorio je o potrebi podupiranja načela vjerske slobode ”“ ne samo za našu vlastitu religijsku tradiciju, već za sve ljude. “Mogu potvrditi” rekao je Graz “da je čuvanje vjerske slobode dobro za religije, dobro za narod i dobro za države u kojima taj narod živi.”

Bettina Krause i Melissa Reid/IRLA