Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Azerbajdžan: Policijski pretres Adventističke crkve u zemlji Eurosonga 2012.Oslo, Noreška, 23. svibnja 2012. – APD
20120524-azerbadjan.jpg20120524-azerbadjan_1.jpg
Najmanje je 20 policajaca, uključujući i mjesnog upravitelja policije, provjeravalo je tijekom racije, u subotu 12. svibnja, vjernike Adventističke crkve u predgrađu Kapaz Gyanja, drugom po veličini gradu u Azerbajdžanu. Prema norveškoj kršćanskoj organizaciji za ljudska prava Forum 18 u Oslu, u to je uključen i mjesni voditelj Državnog odbora za vjerska pitanja Firdovsi Kerimov. Međutim on, prema Forumu 18, negira svoje sudjelovanje u raciji.

Potraga za strancima
Policija je ubrzo nakon početka bogoslužja prvo krenula u potragu za strancima i provjeravala osobne iskaznice svih nazočnih, navodi Forum 18. Iako stranci mogu sudjelovati u vjerskim događajima, ako bez državnog odobrenja provode vjerske aktivnosti, riskiraju kaznu i deportaciju bez suđenja. Naime, odredbe Zakona o vjerskim pravima su vrlo nejasne i neodređene.

Provjera 50-ero djece
Kad policija nije pronašla strance, provjerili su kod 50-ero djece koja su bila prisutna imaju li potpisanu izjavu oba roditelja kojom im dopuštaju sudjelovanje na crkvenom sastanku. Međutim, Forum 18 izvještava kako prema Zakonu o religiji, donesenom 2009., to pravilo više ne vrijedi. Državni dužnosnici traže potvrdu roditelja, ali najčešće od djece u crkvama i vjerskim zajednicama koja su pod prismotrom.

Četrnaestero djece i njihovih roditelja, koji su po prvi puta sudjelovali na adventističkom bogoslužju, nisu imali nikakvu pisanu suglasnost. Nakon nekoliko sati ispitivanja djeca su obaviještena da su protiv roditelja podignute optužnice te da će ih se zbog nedostataka pisanih suglasnosti novčano kazniti. Već je bilo slučajeva, prema protestantskim dojavljivačima Foruma 18, kad su roditelji svoje potpise morali ovjeriti kod javnog bilježnika.

Osjetljivost na novčanu kaznu
Najmanje je jedan član Adventističke crkve nekoliko dana nakon racije bio optužen za kršenje članka 299.0.3 Kodeksa administrativnih djela. Ovaj članak se odnosi na kazne za "duhovne i vjerske zajednice koje održavaju posebna vjerska događanja za djecu i mladež". Optuženim je adventistima bez suđenja dosuđena novčana kazna u iznosu od 1.700 manata (1.700 eura). Prosječni godišnji prihod po glavi stanovnika u Azerbajdžanu iznosi 2.940 eura.

Prema Forumu 18, racija u Adventističkoj crkvi dogodila se dva tjedna nakon pretresa doma jednog od Jehovinih svjedoka u mjestu Sumgait, 20 kilometara sjeverno od Bakua, prigodom kojeg je zaplijenjena sva vjerska literatura pronađena u kući. Policija je tada navela kako "nije provedena nikakva racija". Iako Ustav Azerbajdžana formalno osigurava vjersku slobodu, prema izvješćima skupina za ljudska prava stalne su policijske akcije protiv "nezakonitih bogoslužja" čak i u privatnim kućama.

U Azerbajdžanu živi oko 9,5 milijuna stanovnika, od čega je 93,4% islamista, uglavnom šijita, 2,5% su ruski pravoslavci, 2,3% armenski pravoslavci i 1,8% sljedbenici drugih religija ili vjeroispovijesti. Procjenjuje se da u zemlji ima 7.000 protestanata i 390 članova Rimokatoličke crkve. Jehovinih svjedoka ima 924 u sedam zajednica.

Adventistička crkva prisutna je u Azerbajdžanu već više od stotinu godina. Trenutno ima 729 odraslih krštenih adventista u pet zajednica u kojima služe tri pastora.

26. svibnja se u glavnom gradu Bakuu održava natjecanje za pjesmu Eurovizije 2012.
(APD)