Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

SLOBODA VJERE


Govor akademika prof. dr. sc. Ivana Supičića na svečanoj skupštini Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj 28. 01. 2017. u Auli Sveučilišta u Zagrebu
20170205-aasup.jpg
Poštovane gospođe, poštovana gospodo,

Dopustite mi da vas možda donekle nekonvencionalno, naime bez posebnog navođenja ikoga, ali s najvišim poštovanjem za svakoga, srdačno pozdravim i zahvalim vam na vašoj prisutnosti, a našoj Udruzi za vjersku slobodu na izboru među ovogodišnje laureate, te da joj iznad svega odam visoko i puno priznanje za njezina dugogodišnja plemenita nastojanja i djelovanja.

» Opširnije

”Da, moguće je da Europa jednoga dana postane većinski muslimanska“


20150929-ivan_markesic.jpg
Razgovarali Silvana Perica, novinarka Večernjega lista, i prof. dr. Ivan Markešić, sociolog religije, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb / Član Glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu
20150929-izbjeglice_1.jpg
20150929-mali_muslim.jpg

» Opširnije

Matija Kovačević: Kriza, jedinstvo i osobne slobode (2. dio)


Progonstvo se nastavilo u brojčano blažem obliku za vrijeme Trajana, Marka Aurelija, Septima Severa i Maksimina Tračanina koji je ubijao samo vođe. No, iako su kršćani još od prvog stoljeća doživljavali progone na lokalnim razinama, carevi još uvijek nisu bili voljni propisati sveopći zakon usmjeren protiv kršćana.

» Opširnije

Puritanci


Puritanci su bili doista osobiti ljudi, spremni napustiti svoj dom i svoju imovinu kako bi započeli novi život u divljini, samo kako bi bili slobodni vjerovati i iskazivati bogoštovlje u skladu sa zahtjevima vlastite savjesti.
Harold Harker

20120304-puritanci_1.jpg

Po svojoj je veličini i trgovini Boston, koji se nalazi na istočnoj obali Engleske u Lincolnshireu, davnih 1300.-tih godina bio suparnička luka Londonu. Tu se 1607. godine mala skupina hrabrih ljudi iz pokrajina Nottinghamshire i Lincolnshire jedne tamne noći potajno skupila kako bi se upustili u protuzakonit pothvat. Kao što i danas mnogi čine, oni su napuštali svoju zemlju bez dopuštenja. Prema planu, trebali su ići u Boston u Novoj Engleskoj.

» Opširnije

Sloboda za sve


Zašto nekršćani imaju pravo na bogoštovlje u ”kršćanskim“ državama?

John Rowe je diplomirani pravnik i ekonomist

Sjedinjene američke države su u demografskom smislu kršćanski narod i kao takve jamče nekršćanima pravo na bogoštovlje po vlastitom izboru. Religijski su konzervativci, koji često tvrde da su SAD ”kršćanska“ država u smislu javne vlasti, sve više počeli povezivati ovu vrlo upitnu tvrdnju s pravilom o religijskoj snošljivosti koja prevladava u ”kršćanskim“ narodima. Smatraju kako upravo stoga što je Amerika ”kršćanska država“ nekršćani imaju pravo na slobodno bogoštovlje. Jedan je konzervativni kršćanski pisac (John Chalfant, ”Christian Revival in U.S.–Can It Really Happen?“ World Net Daily.com, 28. rujna 2004.) nedavno rekao: ”Svaki građanin koji uživa američke slobode, osobito slobodu bogoštovlja po vlastitom izboru, ili nikakvog, ima obvezu braniti judeo-kršćanske temelje i zakone naše države koji takvu slobodu omogućuju.“

» Opširnije

<< Novije || Starije >>