Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

NAZABORAVNI POSJET IRANU


Dragutin Matak, tajnik Udruge

Od 2. do 7. listopada 2016. delegacija predstavnika vjerskih zajednica Republike Hrvatske posjetila je Islamsku Republiku Iran. Delegaciju su sačinjavali dvojica predstavnika Katoličke Crkve, dvojica iz Pravoslavne Crkve i ja sam predstavljao protestantske vjerske zajednice. Još su se dvojica protestanata trebala pridružiti ovoj delegaciji, ali su bili nenadano spriječeni. Četvorica djelatnika HRT-a bilježili su svaki korak ovog posjeta. Delegaciju je predvodio muftija dr. Azis ef. Hasanović i njegov pomoćnik Nermin.

null

» Opširnije

Zajednička izjava pape Franje i patrijarha Kirila


20160215-francis_and_kyrill_1.jpg

U salonu međunarodne zračne luke “José Martí”, u prisutnosti kubanskog predsjednika Raúla Castra i dviju službenih izaslanstava, papa Franjo, Rimski biskup i poglavar Katoličke Crkve i patrijarh Moskovski i cijele Rusije, Kiril potpisali su 12. veljače zajedničku izjavu na talijanskom odnosno ruskom jeziku te razmijenili tekstove izjava. Izjava sadrži 30 točaka od kojih 13. i 14. izrijekom govore o vjerskim slobodama i suživotu među ljudima. Njih smo preveli, a cijeli tekst objavljujemo na engleskom jeziku. Izjava je prepričana i na stranicama IKA-e.

» Opširnije

Znanstvena konferencija u Španjolskoj promiče snošljivost prema vjerskim manjinama20140202-konf_u_spanjolskoj.jpg

ANN / Darko Kovačević

Znanstvenici, politički i vjerski vođe raspravljaju o pravima i odgovornostima vjerskih manjina na prvoj Međunarodnoj konferenciji o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama. Skupu su se pridružili studenti prava sa Sveučilišta Complutense u Madridu koje je bilo domaćin ovog okupljanja. [fotografija AIDLR]

Pobornici vjerske slobode u Europi nadaju se kako će ta znanstvena konferencija koja je održana prošlog tjedna u Španjolskoj dovesti do većeg priznavanja vjerske slobode manjinskim vjerama u državi i u okolnim državama.

» Opširnije

Kanadski ministar vanjskih poslova promiče vjersku slobodu


29. svibnja, 2012., Washington D.C.
20120608-canada_minster_foreign_aff.jpg
Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird bio je glavni govornik na desetoj godišnjoj radnoj večeri za vjersku slobodu, 24. svibnja 2012., koja je ujednila vođe i službenike iz diplomatske zajednice Washington D.C.-a, vladine agencije, vjerske skupine i organizacije koje zastupaju vjersku slobodu kao “kamen temeljac ljudskih prava”.
U podužem i na na trenutke vrlo dirljivom govoru, ministar John Baird dotaknuo se kanadske predanosti promicanju ljudskih prava kroz vanjsku politiku Federacije Kanade, kao i svojeg osobnog uvjerenja da obrana slobode zahtijeva volju za djelovanje, bez obzira na cijenu.

» Opširnije

Azerbajdžan: Policijski pretres Adventističke crkve u zemlji Eurosonga 2012.Oslo, Noreška, 23. svibnja 2012. – APD
20120524-azerbadjan.jpg20120524-azerbadjan_1.jpg
Najmanje je 20 policajaca, uključujući i mjesnog upravitelja policije, provjeravalo je tijekom racije, u subotu 12. svibnja, vjernike Adventističke crkve u predgrađu Kapaz Gyanja, drugom po veličini gradu u Azerbajdžanu. Prema norveškoj kršćanskoj organizaciji za ljudska prava Forum 18 u Oslu, u to je uključen i mjesni voditelj Državnog odbora za vjerska pitanja Firdovsi Kerimov. Međutim on, prema Forumu 18, negira svoje sudjelovanje u raciji.

» Opširnije

|| Starije >>