Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

NA RAMAZANSKOM BAJRAMU U ZAGREBUNa kraju ramazanskog posta 4. lipnja, 2019. muftija Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj i predsjednik Mešihata, akademik, dr. Aziz ef. Hasanović pozvao je čelne djelatnike društvenog života u Republici Hrvatskoj na Ramazanski bajram ili festival prekida posta. U raskošnoj sali hotela West Inn okupili su se političari i nositelji vlasti, mnogi veleposlanici u Republici Hrvatskoj, rektori i dekani visokog školstva, predstavnici vjerskih zajednica kao i voditelji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj.

20190605-a_01.jpg

» Opširnije

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu u RH

27. siječnja 2019. u 11.00 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu organiziran je susret u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. 27. siječnja 1945. sovjetska Crvena armija je oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički logor - Auschwitz, u kojem je ubijeno više od milijun i sto tisuća ljudi. Skupu je bio nazočan izraelski veleposlanik NJ. E. Ilan Mor, izaslanik Njemačkog veleposlanstva, rabin Luciano Moše Prelević, predsjednik Židovske opčine Ognjen Kraus te ostali uvaženi gosti.

null

» Opširnije

25. godišnjica osnutka Udruge za vjersku slobodu u RH


Dragutin Matak, tajnik Udruge

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj osnovana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade 14. veljače 1994. na poticaj Međunarodne udruge za vjersku slobodu (International Religious Liberty Association ”“ IRLA), a s ciljem promicanja, zastupanja i obrane vjerskih prava, sloboda, djelovanja u duhu vjerske snošljivosti te educiranja na području vjerskih i ljudskih prava.

U znak sjećanja na osnutak 12. siječnja 2019. održana je svečana skupština Udruge, a obilježen je i međunarodni Dan vjerske slobode 2019. Sjednica je održana u prelijepoj auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14) pod geslom ”Isus ”“ prognanik i putnik“. Glavni je govornik bio tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu dr. Ganoune Diop. Međunarodna udruga za vjersku slobodu (IRLA) najstarije je udruženje koje promiče vjerske slobode, osnovana je 1893. u Washingtonu DC i danas djeluje u 173 zemlje svijeta. Svečanu skupštinu otvorio je predsjednik Slobodan Lalić. Uz sjećanje na početke, o čemu je sažeto govorio prvi tajnik Udruge teolog Josip Takač, najviše je bilo riječi o prognanicima i migracijama.

20190120-a1.jpg

» Opširnije

In memoriam - Velimir Šubert


26.12.2018. u 89. godini u Stubičkim Toplicama umro je jedan od osnivača humanitarne organizacije Adra Hrvatska, Športsko-rekreativno­­g društva "Ferdinand Budicki", kao i Udruge za vjersku slobodu u RH, njezin dugogodišnji tajnik i istaknuti borac za slobodu savjesti i vjeroispovjedi, umirovljeni pastor Velimir Šubert.

I sam vlasnik izdavačke kuće "Esdea", bio je i jedan od inicijatora Bookcrossinga u Hrvatskoj. Zapravo, bio je prvi i najpoznatiji zagovaratelj tog načina širenja knjiga. U zadnje vrijeme bio je u Zagorju poznatiji kao osnivač "Družbe dobrih ljudi", čije su humanitarne inicijative svakog Božića obradovale stotine potrebite djece, samaca i siromašnih obitelji. Pomagao je brojnima dok ga je zdravlje služilo, a ovog Božića, nažalost, njemu nitko nije mogao pomoći - osim Boga, čiji ga "neraspadljivi vijenac" očekuje, riječima sv. apostola Pavla.

O ovom izuzetnom čovjeku moglo bi se puno dobra reći.

» Opširnije

Izborna skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj


Izborna skupština Udruge za vjersku slobodu u RH održana je 21. ožujka 2018. godine u Kršćanskoj adventističkoj crkvi, Prilaz Gjure Deželića 77, Zagreb. Predsjedavao je predsjednik Udruge, i Glavnog odbora mr. sc. Žaljko Mraz. Na zasjedanju je bilo 23 člana Udruge. Izabrani su slijedeći dužnosnici:

null null


» Opširnije

<< Novije || Starije >>