Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

„Da, moguće je da Europa jednoga dana postane većinski muslimanska“


20150929-ivan_markesic.jpg
Razgovarali Silvana Perica, novinarka Večernjega lista, i prof. dr. Ivan Markešić, sociolog religije, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb / Član Glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu
20150929-izbjeglice_1.jpg
20150929-mali_muslim.jpg

» Opširnije

Puritanci


Puritanci su bili doista osobiti ljudi, spremni napustiti svoj dom i svoju imovinu kako bi započeli novi život u divljini, samo kako bi bili slobodni vjerovati i iskazivati bogoštovlje u skladu sa zahtjevima vlastite savjesti.
Harold Harker

20120304-puritanci_1.jpg

Po svojoj je veličini i trgovini Boston, koji se nalazi na istočnoj obali Engleske u Lincolnshireu, davnih 1300.-tih godina bio suparnička luka Londonu. Tu se 1607. godine mala skupina hrabrih ljudi iz pokrajina Nottinghamshire i Lincolnshire jedne tamne noći potajno skupila kako bi se upustili u protuzakonit pothvat. Kao što i danas mnogi čine, oni su napuštali svoju zemlju bez dopuštenja. Prema planu, trebali su ići u Boston u Novoj Engleskoj.

» Opširnije

Sloboda za sve


Zašto nekršćani imaju pravo na bogoštovlje u „kršćanskim“ državama?

John Rowe je diplomirani pravnik i ekonomist

Sjedinjene američke države su u demografskom smislu kršćanski narod i kao takve jamče nekršćanima pravo na bogoštovlje po vlastitom izboru. Religijski su konzervativci, koji često tvrde da su SAD „kršćanska“ država u smislu javne vlasti, sve više počeli povezivati ovu vrlo upitnu tvrdnju s pravilom o religijskoj snošljivosti koja prevladava u „kršćanskim“ narodima. Smatraju kako upravo stoga što je Amerika „kršćanska država“ nekršćani imaju pravo na slobodno bogoštovlje. Jedan je konzervativni kršćanski pisac (John Chalfant, „Christian Revival in U.S.—Can It Really Happen?“ World Net Daily.com, 28. rujna 2004.) nedavno rekao: „Svaki građanin koji uživa američke slobode, osobito slobodu bogoštovlja po vlastitom izboru, ili nikakvog, ima obvezu braniti judeo-kršćanske temelje i zakone naše države koji takvu slobodu omogućuju.“

» Opširnije

ABRAHAMOVI SINOVI JIŠMAEL (Ismail) i IZAK (Ishak)


20120208-matak_portret.jpg
Dragutin Matak

Vjerovanje u jednoga Boga izrazito je obilježje židovske, islamske i kršćanske pobožnosti. Pobožni stanovnik drevnoga Ura Kaldejskog u južnoj Babiloniji, Abraham, početak je i poveznica ovih triju religija posredstvom svoja dva sina Jišmaela i Izaka. O tome čitamo u Bibliji i Kuraanu.

Povijesno gledajući Jišmael je Abrahamov prvenac kojeg mu je rodila Hagara, djevojka njegove supruge Sare, budući da je Sara bila nerotkinja. Naime, Bog je Abrahamu obećao brojno potomstvo, a kako su Sara i Abraham ostarjeli nastojeći imati dijete, Sara je predložila da „pomognu“ Bogu u ispunjavanju Njegova obećanja. U njihovo je doba bilo prihvatljivo da sluškinja rodi svojoj gospodarici dijete. Međutim, ova intervencija ostarjelog bračnog para izražavala je nepovjerenje u Svemoćnog Boga. Sari i Abrahamu činilo se da taj veliki Bog, Stvoritelj bezbrojnih zvijezda i galaksija koje su s divljenjem promatrali za vedrih noći, nije kadar učiniti da ostarjele nerotkinje imaju djecu. Ili, u najmanju ruku, mislili su da je Bog na njih zaboravio.

» Opširnije

Razgovor s profesorom Miroslavom Volfom


Obožavaju li kršćani i muslimani istoga Boga?

Vođa jedne vjerske zajednice je prije nekoliko godina rekao da ne bi mogao moliti sa Židovima jer se oni mole drugom Bogu. Većina kršćana primila je to s nevjericom: Koga je Isus obožavao ako nije židovskog Boga? Ovo pitanje postaje osjetljivije kad su u pitanju muslimani, koji tvrde da je Bog jedan, dok su kršćani odlučni u tvrdnji da je Bog jedan u tri osobe. Ovdje zapažamo samo jednu značajnu razliku između dviju vjera.

No, jesu li razlike toliko velike koliko se na prvi pogled čine? Neki teolozi smatraju da su čak i veće, a rasprava o tome može se pročitati na stranicama časopisa Christianity Today.

Ali, Miroslav Volf, profesor teologije na Yale Divinity School, nije jedan od njih. Prijašnji profesor na Fuller Theological Seminary, pisac je mnogih knjiga koje pokreću na promišljanje, uključujući i knjige: Exclusion and Embrace: A Theological Exploration of Identity, Otherness, and Reconciliation (Abingdon Press), te Against the Tide: Love in a Time of Petty Dreams and Persisting Enmities (Eerdmans). U svojoj knjizi naslova Allah: A Christian Response (HarperOne) (Allah: kršćanski odgovor), dotiče se onoga što smatra jednim od najvažnijih pitanja s kojima se susreću kršćani i muslimani. Mark Galli, glavni izvršni urednik časopisa Christianity Today, razgovarao je s Miroslavom Volfom o njegovoj posljednjoj knjizi.

» Opširnije

|| Starije >>