Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Zajednička izjava pape Franje i patrijarha Kirila


20160215-francis_and_kyrill_1.jpg

U salonu međunarodne zračne luke “José Martí”, u prisutnosti kubanskog predsjednika Raúla Castra i dviju službenih izaslanstava, papa Franjo, Rimski biskup i poglavar Katoličke Crkve i patrijarh Moskovski i cijele Rusije, Kiril potpisali su 12. veljače zajedničku izjavu na talijanskom odnosno ruskom jeziku te razmijenili tekstove izjava. Izjava sadrži 30 točaka od kojih 13. i 14. izrijekom govore o vjerskim slobodama i suživotu među ljudima. Njih smo preveli, a cijeli tekst objavljujemo na engleskom jeziku. Izjava je prepričana i na stranicama IKA-e.

» Opširnije

Znanstvena konferencija u Španjolskoj promiče snošljivost prema vjerskim manjinama20140202-konf_u_spanjolskoj.jpg

ANN / Darko Kovačević

Znanstvenici, politički i vjerski vođe raspravljaju o pravima i odgovornostima vjerskih manjina na prvoj Međunarodnoj konferenciji o vjerskoj slobodi i vjerskim manjinama. Skupu su se pridružili studenti prava sa Sveučilišta Complutense u Madridu koje je bilo domaćin ovog okupljanja. [fotografija AIDLR]

Pobornici vjerske slobode u Europi nadaju se kako će ta znanstvena konferencija koja je održana prošlog tjedna u Španjolskoj dovesti do većeg priznavanja vjerske slobode manjinskim vjerama u državi i u okolnim državama.

» Opširnije

Kanadski ministar vanjskih poslova promiče vjersku slobodu


29. svibnja, 2012., Washington D.C.
20120608-canada_minster_foreign_aff.jpg
Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird bio je glavni govornik na desetoj godišnjoj radnoj večeri za vjersku slobodu, 24. svibnja 2012., koja je ujednila vođe i službenike iz diplomatske zajednice Washington D.C.-a, vladine agencije, vjerske skupine i organizacije koje zastupaju vjersku slobodu kao “kamen temeljac ljudskih prava”.
U podužem i na na trenutke vrlo dirljivom govoru, ministar John Baird dotaknuo se kanadske predanosti promicanju ljudskih prava kroz vanjsku politiku Federacije Kanade, kao i svojeg osobnog uvjerenja da obrana slobode zahtijeva volju za djelovanje, bez obzira na cijenu.

» Opširnije

Azerbajdžan: Policijski pretres Adventističke crkve u zemlji Eurosonga 2012.Oslo, Noreška, 23. svibnja 2012. — APD
20120524-azerbadjan.jpg20120524-azerbadjan_1.jpg
Najmanje je 20 policajaca, uključujući i mjesnog upravitelja policije, provjeravalo je tijekom racije, u subotu 12. svibnja, vjernike Adventističke crkve u predgrađu Kapaz Gyanja, drugom po veličini gradu u Azerbajdžanu. Prema norveškoj kršćanskoj organizaciji za ljudska prava Forum 18 u Oslu, u to je uključen i mjesni voditelj Državnog odbora za vjerska pitanja Firdovsi Kerimov. Međutim on, prema Forumu 18, negira svoje sudjelovanje u raciji.

» Opširnije

Festival vjerske slobode u Indoneziji odao priznanje vlastima i vjerskim vođama


Manado, Sjeverni Sulawesi, Indonezija

20120517-indonesia_feasival_mala.jpg

Nedavni Festival vjerske slobode potvrdio je adventiste sedmog dana u Indoneziji kao vodeće zagovornike slobodnog izražavanja vjere u ovoj zemlji.
Oko 2.000 ljudi okupilo se 5. svibnja 2012. u dvorani Aula Mapalus Kantor Gubernur Sulawesi Utara u gradu Manadou kako bi odali priznanje udruženim naporima vlasti i vjerskih skupina za očuvanje slobode vjerovanja u ovoj južnoazijskoj zemlji.

» Opširnije

|| Starije >>