Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Treba li nam Udruga za vjersku slobodu?


Uvodni govor glavnog tajnika Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dr. sc. Dragutina Mataka na svečanoj skupštini Udruge u povodu Svjetskog dana vjerske slobode u Auli Sveučilišta u Zagrebu, 28. 01.2017.

20170205-01_matak1.png

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj nastoji promicati preventivno i izravno slobodu vjerovanja, nevjerovanja ili promjene svojih uvjerenja prema 18. članku Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija iz 1948: „Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.“

» Opširnije

ŽIVIMO LI U SVIJETU STRAHA?


Prof. dr. sc. Ivan Markešić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

20170205-02_markesic.jpg
Poštovani i dragi prijatelji,
Dolazeći večeras u ovu prelijepu aulu zagrebačkoga sveučilišta primijetili ste moto ovogodišnje Glavne skupštine naše udruge - Udruge za vjersku slobodu. Dobili ste ga i na pozivnici. Taj moto je zlatno načelo sve tri monoteističke religije, i glasi:

„Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!“ (Levitski zakonik 19,18; Evanđelje po Marku 12,31)
„Nitko od vas istinski ne vjeruje sve dok ne želi svome bratu ono što želi sebi.“ (Poruka Poslanika - Hadith-Nawawi)

„Dobro i zlo nisu isto! Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati! (Kur'an -41:34)
„Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.“ (Rim 12,21)

» Opširnije

Zabrinjavajuće stanje vjerske slobode u svijetu


Prof. dr. sc. Miroslav Volf, profesor teologije na katedri Henry B. Wright Sveučilišta Yale u SAD-u i utemeljitelj Yale centra za vjeru i kulturu.
20170205-aavolfmi.jpg
Dragi prijatelji ,
Molim vas primite moje isprike što ne mogu nazočiti ovom skupu koji odaje priznanje mojem radu i radu četiri eminentna građanina naše lijepe Hrvatske, velikog humaniste i liječnika dr. Slobodana Langa, akademika Ivana Supičića, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića i episkopa slavonskog Jovana Čulibrka. Trenutno se nalazim u Londonu, gdje govorim na konferenciji o religiji i nasilju u organizaciji jednog od najvećih rabina današnjice, mog prijatelja, lorda Jonathana Sacksa u suradnji sa zakladom Templeton.

» Opširnije

SLOBODA VJERE


Govor akademika prof. dr. sc. Ivana Supičića na svečanoj skupštini Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj 28. 01. 2017. u Auli Sveučilišta u Zagrebu
20170205-aasup.jpg
Poštovane gospođe, poštovana gospodo,

Dopustite mi da vas možda donekle nekonvencionalno, naime bez posebnog navođenja ikoga, ali s najvišim poštovanjem za svakoga, srdačno pozdravim i zahvalim vam na vašoj prisutnosti, a našoj Udruzi za vjersku slobodu na izboru među ovogodišnje laureate, te da joj iznad svega odam visoko i puno priznanje za njezina dugogodišnja plemenita nastojanja i djelovanja.

» Opširnije

NAZABORAVNI POSJET IRANU


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu RH

Od 2. do 7. listopada delegacija predstavnika vjerskih zajednica Republike Hrvatske posjetila je Islamsku Republiku Iran. Delegaciju su sačinjavali dvojica predstavnika Katoličke Crkve, dvojica iz Pravoslavne Crkve i ja sam predstavljao protestantske vjerske zajednice. Još su se dvojica protestanata trebala pridružiti ovoj delegaciji, ali su bili nenadano spriječeni. Četvorica djelatnika HRT-a bilježili su svaki korak ovog posjeta. Delegaciju je predvodio muftija dr. Azis ef. Hasanović i njegov pomoćnik Nermin. Naime, ovo je bio dr. Hasanoviću devetnaesti posjet vjerskim i državnim vođama Irana. Prilikom svojih posjeta uvijek je govorio o uzornom suživotu Muslimana, kršćana i Židova u Hrvatskoj tako da su Iranci poželjeli upoznati predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Posjet je bio uspješan i nezaboravan. Takvo gostoprimstvo i ljubaznost se ne susreće često. Na aerodromu u Zagrebu ispratio nas je veleposlanik Irana Mohammad Reza Sadegh koji je bio i glavni organizator našeg puta.

20170104-delegacija_rh_na_putu_u_iran.jpg

» Opširnije

<< Novije || Starije >>