Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

NAZABORAVNI POSJET IRANU


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu RH

Od 2. do 7. listopada delegacija predstavnika vjerskih zajednica Republike Hrvatske posjetila je Islamsku Republiku Iran. Delegaciju su sačinjavali dvojica predstavnika Katoličke Crkve, dvojica iz Pravoslavne Crkve i ja sam predstavljao protestantske vjerske zajednice. Još su se dvojica protestanata trebala pridružiti ovoj delegaciji, ali su bili nenadano spriječeni. Četvorica djelatnika HRT-a bilježili su svaki korak ovog posjeta. Delegaciju je predvodio muftija dr. Azis ef. Hasanović i njegov pomoćnik Nermin. Naime, ovo je bio dr. Hasanoviću devetnaesti posjet vjerskim i državnim vođama Irana. Prilikom svojih posjeta uvijek je govorio o uzornom suživotu Muslimana, kršćana i Židova u Hrvatskoj tako da su Iranci poželjeli upoznati predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Posjet je bio uspješan i nezaboravan. Takvo gostoprimstvo i ljubaznost se ne susreće često. Na aerodromu u Zagrebu ispratio nas je veleposlanik Irana Mohammad Reza Sadegh koji je bio i glavni organizator našeg puta.

20170104-delegacija_rh_na_putu_u_iran.jpg

» Opširnije

Islamska zajednica u Hrvatskoj


Priopćenje za javnost

20160218-mesihat_logo.jpg

Tjednima traju prepucavanja putem medija o jednom čovjeku, članu Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je kod formiranja aktualne Vlade, imenovan ministrom kulture. Nije teško naslutiti da se radi o dr. Zlatku Hasanbegoviću.
Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije.

» Opširnije

Svečana skupština u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode 2016. u Velikoj auli Sveučilišta u Zagrebu


20160204-sv_sk_2016_01.jpg

U prelijepoj Velikoj auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14, u društvu umjetnički naslikanih portreta svih rektora Sveučilišta, 30. siječnja 2016. u 18.00 sati, u organizaciji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održana je Svečana skupština u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode. I ove godine skup je posjetilo više od stotinu članova, laureata i prijatelja Udruge, među kojima su bili visoki predstavnici vjerskih zajednica, države i Vlade Republike Hrvatske te veleposlanstava.

» Opširnije

Nastupni govor mitropolita Porfirija na dan ustoličenja u Zagrebu 13. 07. 2014.


20160204-mitropolit_porfirije_1.jpg

Duhu Svetome i saboru otaca Crkve naše blagoizvole se da se meni najmanjem među svima dodeli žezal mitropolita slavne Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.
Smireno ispovedam pred živim Bogom, punoćom Crkve i vama oci, braćo i sestre da sam nemoćan i slab, da nemam čime da se pohvalim osim slabostima i gresima svojim!. Osećam da nisam dostojan naslednik svojih velikih i svetih prethodnika na ovom tronu: svetog ispovednika mitropolita Dositeja, mitropolita Damaskina i mitropolita Jovana. Međutim, znam da uspeh u služenju Bogu i bližnjima ne zavisi od naših mogućnosti nego od blagodati koja se u nemoćima pokazuje savršeno....

» Opširnije

<< Novije || Starije >>