Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

SLOBODA VJERE


Govor akademika prof. dr. sc. Ivana Supičića na svečanoj skupštini Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj 28. 01. 2017. u Auli Sveučilišta u Zagrebu
20170205-aasup.jpg
Poštovane gospođe, poštovana gospodo,

Dopustite mi da vas možda donekle nekonvencionalno, naime bez posebnog navođenja ikoga, ali s najvišim poštovanjem za svakoga, srdačno pozdravim i zahvalim vam na vašoj prisutnosti, a našoj Udruzi za vjersku slobodu na izboru među ovogodišnje laureate, te da joj iznad svega odam visoko i puno priznanje za njezina dugogodišnja plemenita nastojanja i djelovanja.

» Opširnije

NAZABORAVNI POSJET IRANU


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku slobodu RH

Od 2. do 7. listopada delegacija predstavnika vjerskih zajednica Republike Hrvatske posjetila je Islamsku Republiku Iran. Delegaciju su sačinjavali dvojica predstavnika Katoličke Crkve, dvojica iz Pravoslavne Crkve i ja sam predstavljao protestantske vjerske zajednice. Još su se dvojica protestanata trebala pridružiti ovoj delegaciji, ali su bili nenadano spriječeni. Četvorica djelatnika HRT-a bilježili su svaki korak ovog posjeta. Delegaciju je predvodio muftija dr. Azis ef. Hasanović i njegov pomoćnik Nermin. Naime, ovo je bio dr. Hasanoviću devetnaesti posjet vjerskim i državnim vođama Irana. Prilikom svojih posjeta uvijek je govorio o uzornom suživotu Muslimana, kršćana i Židova u Hrvatskoj tako da su Iranci poželjeli upoznati predstavnike vjerskih zajednica u Hrvatskoj. Posjet je bio uspješan i nezaboravan. Takvo gostoprimstvo i ljubaznost se ne susreće često. Na aerodromu u Zagrebu ispratio nas je veleposlanik Irana Mohammad Reza Sadegh koji je bio i glavni organizator našeg puta.

20170104-delegacija_rh_na_putu_u_iran.jpg

» Opširnije

Islamska zajednica u Hrvatskoj


Priopćenje za javnost

20160218-mesihat_logo.jpg

Tjednima traju prepucavanja putem medija o jednom čovjeku, članu Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je kod formiranja aktualne Vlade, imenovan ministrom kulture. Nije teško naslutiti da se radi o dr. Zlatku Hasanbegoviću.
Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije.

» Opširnije

Svečana skupština u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode 2016. u Velikoj auli Sveučilišta u Zagrebu


20160204-sv_sk_2016_01.jpg

U prelijepoj Velikoj auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14, u društvu umjetnički naslikanih portreta svih rektora Sveučilišta, 30. siječnja 2016. u 18.00 sati, u organizaciji Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj održana je Svečana skupština u povodu međunarodnog Dana vjerske slobode. I ove godine skup je posjetilo više od stotinu članova, laureata i prijatelja Udruge, među kojima su bili visoki predstavnici vjerskih zajednica, države i Vlade Republike Hrvatske te veleposlanstava.

» Opširnije

<< Novije || Starije >>