Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Obilježen Svjetski dan vjerske slobode 2017.


Svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj u povodu Svjetskog dana vjerske slobode u auli Sveučilišta u Zagrebu, 28. siječnja 2017. 20170205-14_svi.jpg Zadnji vikend u siječnju posvećen je obilježavanju vjerske slobode u čemu sudjeluju vjerski i politički čelnici kao i svi podupiratelji vjerskih i ljudskih sloboda. I ove je godine svečanost održana u auli Sveučilišta u Zagrebu uz bogat program i mnogo uzvanika. Aula je bila puna. Himnu Republike Hrvatske otpjevao je Ženski hor Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković, a pozdrave je dobrodošlice na Sveučilište u Zagrebu uputio rektor prof. dr. sc. Damir Boras. Uslijedio je uvodni govor glavnog tajnika Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dr. sc. Dragutina Mataka u kojem su ponovljeni ciljevi i načini djelovanja Udruge. Navodimo samo dijelove govora:

» Opširnije

Našem dragom prijatelju dr. Slobodanu Langu, posmrtno


Oproštajne misli dr. sc. Danijela Berkovića, člana Glavnog odbora Udruge bivšem predsjedniku Skupštine Udruge dr. Slobodanu Langu

20170205-35_lang_-_berkovic_1.jpg


Kako se rastajemo od Slobodana našeg dragog prijatelja, suradnika i prije svega iznimnog i velikog čovjeka dvije stvari oko njegova života i plodova njegova prebogatoga života jednostavno se nameću. Citirajući svetog Pavla, to je ono kada apostol kaže „Ne gledajte pojedini samo svoju vlastitu korist nego i na korist drugih“ (Fil 2:4). Ove su riječi istinski i pravi portret Slobodana Langa koji je uvijek mislio na druge a uvijek manje na sebe.

» Opširnije

Treba li nam Udruga za vjersku slobodu?


Uvodni govor glavnog tajnika Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dr. sc. Dragutina Mataka na svečanoj skupštini Udruge u povodu Svjetskog dana vjerske slobode u Auli Sveučilišta u Zagrebu, 28. 01.2017.

20170205-01_matak1.png

Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj nastoji promicati preventivno i izravno slobodu vjerovanja, nevjerovanja ili promjene svojih uvjerenja prema 18. članku Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija iz 1948: „Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.“

» Opširnije

ŽIVIMO LI U SVIJETU STRAHA?


Prof. dr. sc. Ivan Markešić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

20170205-02_markesic.jpg
Poštovani i dragi prijatelji,
Dolazeći večeras u ovu prelijepu aulu zagrebačkoga sveučilišta primijetili ste moto ovogodišnje Glavne skupštine naše udruge - Udruge za vjersku slobodu. Dobili ste ga i na pozivnici. Taj moto je zlatno načelo sve tri monoteističke religije, i glasi:

„Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga!“ (Levitski zakonik 19,18; Evanđelje po Marku 12,31)
„Nitko od vas istinski ne vjeruje sve dok ne želi svome bratu ono što želi sebi.“ (Poruka Poslanika - Hadith-Nawawi)

„Dobro i zlo nisu isto! Na zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati! (Kur'an -41:34)
„Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.“ (Rim 12,21)

» Opširnije

Zabrinjavajuće stanje vjerske slobode u svijetu


Prof. dr. sc. Miroslav Volf, profesor teologije na katedri Henry B. Wright Sveučilišta Yale u SAD-u i utemeljitelj Yale centra za vjeru i kulturu.
20170205-aavolfmi.jpg
Dragi prijatelji ,
Molim vas primite moje isprike što ne mogu nazočiti ovom skupu koji odaje priznanje mojem radu i radu četiri eminentna građanina naše lijepe Hrvatske, velikog humaniste i liječnika dr. Slobodana Langa, akademika Ivana Supičića, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića i episkopa slavonskog Jovana Čulibrka. Trenutno se nalazim u Londonu, gdje govorim na konferenciji o religiji i nasilju u organizaciji jednog od najvećih rabina današnjice, mog prijatelja, lorda Jonathana Sacksa u suradnji sa zakladom Templeton.

» Opširnije

|| Starije >>