Logo
Facebook YouTube RSS Twitter
Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, nevladina je i neprofitna organizacija koja okuplja vjernike, svećenike i vjerske službenike raznih vjerskih zajednica, one koji ne pripadaju nijednoj vjerskoj zajednici i ateiste u svim županijama Hrvatske s jedinstvenim ciljem: obrana, očuvanje, širenje i oplemenjivanje vjerskih sloboda pojedinaca i vjerskih zajednica kao i unaprjeđenje prava na slobodu savjesti i vjeroispovjedi.
Knjiga Vjerske zajednice u Hrvatskoj
header

Što se dogodilo? Pregled početaka Lutherove reformacijeTimothy J. Wengert

null

Ono što se dogodilo u listopadu 1517. započelo je petnaest godina ranije u gradu Erfurtu. Susrele su se dvije osobe, čije su teologije, bez njihova saznanja, išle u suprotnom smjeru. Jedna od tih osoba bio je devetnaestogodišnji sveučilišni student Martin Ludher (tako je tada pisao svoje ime), koji je te godine (1502.) trebao primiti diplomu bakalaureata, pripremajući se za nastavak studija, za magisterij (1505.). Iste te godine Raimund Peraudi, papinski legat podrijetlom iz Francuske, posjetio je Erfurt kako bi pomogao pri organizaciji, te propovijedao u povodu jubilarne 1500-te godine. Jedan od svećenika Peraudijeve administracije bio je i Johann von Paltz, augustinski fratar iz istog samostana u Erfurtu, u koji je nakon nenadane promjene smjera svojega poziva, 1505. primljen Martin Luther. Kada je Luther 1517. preispitivao teološku utemeljenost ove prakse izravno se usprotivio i Peraudiju i von Paltzu.

» Opširnije

Ususret velikom jubileju


Prof. dr.sc. Ivan Markešić
Proslava 500. godišnjice početka Reformacije (31. listopada 1517.) više je od jubilarne proslave: objašnjava sociolog religije i član glavnog odbora Udruge za vjersku slobodu u RH.

null

Iako smo svakodnevno suočeni s inflacijom pojmova kao što su jubileji, obljetnice, godišnjice, dani ovoga ili onoga, sjećanje na ovo ili ono, na onoga ili onu, itd., ipak proslava 500. godišnjice početka Reformacije (31. listopada 1517.) više je od jubilarne proslave. Razloga ima jako puno. I ovdje ću navesti samo neke.

» Opširnije

UZVRATNI POSJET HASANA HOMEINIJA VJERSKIM ZAJEDNICAMA U RH


Dragutin Matak, tajnik Udruge za vjersku skobodu

Na poziv vjerskih zajednica u Hrvatskoj i Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj u uzvratni posjet, u pratnji svojega brata Alija Homeinija i nekoliko sveučilišnih profesora iz Teherana, stigao je 12. rujna 2017. jedan od najperspektivnijih mladih političara i vjerskih vođa u Iranu dr. Hasan Homeini. Naime, gotovo prije godinu dana, početkom listopada 2016., visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj posjetili su Islamsku Republiku Iran. Delegaciju koju je predvodio hrvatski muftija akademik dr. sc. Azis ef. Hasanović sačinjavali su dvojica predstavnika Katoličke Crkve, dvojica iz Pravoslavne Crkve, jedan predstavnik protestantskih vjerskih zajednica i četvorica djelatnika HRT-a pod upravom dugogodišnjeg urednika vjerskih programa Augustina Bašića.

null

» Opširnije

Obilježen Svjetski dan vjerske slobode 2017.


Svečana skupština Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj u povodu Svjetskog dana vjerske slobode u auli Sveučilišta u Zagrebu, 28. siječnja 2017. 20170205-14_svi.jpg Zadnji vikend u siječnju posvećen je obilježavanju vjerske slobode u čemu sudjeluju vjerski i politički čelnici kao i svi podupiratelji vjerskih i ljudskih sloboda. I ove je godine svečanost održana u auli Sveučilišta u Zagrebu uz bogat program i mnogo uzvanika. Aula je bila puna. Himnu Republike Hrvatske otpjevao je Ženski hor Srpske pravoslavne opće gimnazije Kantakuzina Katarina Branković, a pozdrave je dobrodošlice na Sveučilište u Zagrebu uputio rektor prof. dr. sc. Damir Boras. Uslijedio je uvodni govor glavnog tajnika Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj dr. sc. Dragutina Mataka u kojem su ponovljeni ciljevi i načini djelovanja Udruge. Navodimo samo dijelove govora:

» Opširnije

Našem dragom prijatelju dr. Slobodanu Langu, posmrtno


Oproštajne misli dr. sc. Danijela Berkovića, člana Glavnog odbora Udruge bivšem predsjedniku Skupštine Udruge dr. Slobodanu Langu

20170205-35_lang_-_berkovic_1.jpg


Kako se rastajemo od Slobodana našeg dragog prijatelja, suradnika i prije svega iznimnog i velikog čovjeka dvije stvari oko njegova života i plodova njegova prebogatoga života jednostavno se nameću. Citirajući svetog Pavla, to je ono kada apostol kaže „Ne gledajte pojedini samo svoju vlastitu korist nego i na korist drugih“ (Fil 2:4). Ove su riječi istinski i pravi portret Slobodana Langa koji je uvijek mislio na druge a uvijek manje na sebe.

» Opširnije

|| Starije >>